skip to Main Content

Isolatie van het gebouw

Warmte ontsnapt via muren, dak en ramen. Door dit te voorkomen bespaard u op uw kosten voor verwarmen en koelen. Daarnaast verhoogt u het comfort voor klanten en personeel.

1. Na-isolatie Spouwmuren

Een van de effectiefste manieren om energie te besparen op verwarmen en koelen is doormiddel van spouwmuurisolatie. In sommige gevallen is er echter geen spouw aanwezig, terwijl in andere gevallen het goed mogelijk is dat deze tijdens de bouw al opgevuld zijn met isolerend materiaal.

Welke muren zijn geschikt voor spouwmuur na-isolatie?

Om erachter te komen of na-isolatie van de spouwmuren op uw pand van toepassing is wordt via een klein gaatje in de muur met een camera gecontroleerd of de muur in goede staat is en of de spouw breed genoeg is om geïsoleerd te worden. In sommige gevallen, valt dit onder de offerte procedure en zijn hier geen kosten aan verbonden.

In het algemeen is het echter zo dat vooral gebouwen gebouwd tussen 1920 en 1980 voorzien zijn van een spouw zonder isolatiemateriaal. Gebouwen daterend van na 1980 zijn in veel gevallen tijdens de bouw al voorzien van isolatiemateriaal tussen de binnen en buitenmuur. Gebouwen van voor 1920 hebben vaak geen spouw. Hier kan echter wel gekeken worden naar andere vormen van na-isolatie.

LET-OP

Na-isolatie kan in enkele gevallen tot overtreding van de Wet natuurbescherming leiden. De luchtspouw kan namelijk in gebruik zijn door vleermuizen, een beschermde diersoort. De dieren kruipen door open stootvoegen in de spouw en verblijven daar vaak overdag. Voorafgaand aan het isoleren van de bestaande bouw moet worden vastgesteld of vleermuizen gebruik maken van de luchtspouw. Als er vleermuizen aanwezig zijn moet er voor het begin van de werkzaamheden een ontheffing op de Wet natuurbescherming verleend zijn. Vraag naar advies van uw installateur om onverwachte kosten te voorkomen.

2. HR++ glas

Heb ik al HR++ glas?
HR++-glas is te herkennen aan de weerspiegeling van de vlam van een aansteker. Er zijn 4 vlammen te zien. Bij gewoon dubbel glas hebben ze alle 4 dezelfde kleur. Bij HR++-glas heeft het tweede vlammetje een andere kleur door de coating.
Monumentenglas
Voor monumenten waar de vervanging van enkel glas de monumentale waarde aantast, zijn er diverse soorten monumentenglas beschikbaar. Dit is er zowel voor panden van voor 1900 tot 1960 (gebobbeld glas) als voor panden van na 1960.

LET OP:
Niet alle soorten HR++ glas zijn geschikt voor etalage ruiten i.v.m. spiegelende eigenschappen. Laat u hierover vooraf goed voorlichten. Bij vervanging kunt echter ook UV filters overwegen om de producten achter de ruiten te beschermen tegen verkleuringen en degradatie.

Wat kunt u doen als huurder?
  • Start een dialoog met de verhuurder over verduurzaming van het pand omtrent isolatie en HR++ glas.
  • In een Duurzaam huurcontract kunnen de kosten en baten van investeringen in balans gebracht worden.
  • Neem energiebesparende maatregelen mee als onderdeel van het contract.
Back To Top