skip to Main Content

Koelen

Net als bij verwarmen gaan binnen veel bedrijven een aanzienlijk deel van het energieverbruik naar het koelen van het gebouw. Ook bij koeling, levert goed onderhoud en de juiste aansturing van de systemen een aanzienlijke besparing op.

1. Loop alle installaties na

Controle zorgt bijna altijd voor verbetering omtrent energieverbruik, veiligheid en comfort. Tijdens de inspectie kijkt u naar onderdelen die periodiek vervangen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan kapotte naregelingen. Ook maakt u de installaties schoon en stofvrij.

2. Stel de installatie weersafhankelijk in

De instelling van een klimaatinstallatie moet goed aansluiten bij de werkelijke koud behoefte.

3. Stel afwezigheid goed in

Controleer of het uitschakelgedrag van de installatie goed is geprogrammeerd. Zorg ervoor dat de bedrijfstijden kloppen en dat de installatie uitschakelt in weekenden en op feestdagen.

4. Stel uw koelbedrijf zuinig in

Voorkom gelijktijdig verwarmen en koelen. Dat kan u doen door de vrijgave van uw koelmachine op de juiste buitentemperatuur in te stellen. Globaal kunt u het volgende aanhouden: voor goed geïsoleerde gebouwen: vrijgave bij 10-14℃, voor slecht geïsoleerde gebouwen: vrijgave bij 18℃ en hoger. Zorg ook dat de ‘dode zone’ tussen verwarm- en koelbedrijf voldoende is. Dat is minimaal 4℃ en bij goed geïsoleerde gebouwen ongeveer 6-8℃)

Back To Top